fbpx
Mijn must-have foto apps voor iPhone!
17974
post-template-default,single,single-post,postid-17974,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Mijn must-have foto apps voor iPhone!

Mijn must-have foto apps voor iPhone!

Ik fotografeer veel, heel veel met mijn iPhone (5s) en kan niet zonder deze apps! 

 

Natuurlijk plaats ik veel van die iPhone foto’s op Facebook, Twitter en Instagram. Dat zijn wel zo’n beetje mijn fotodagboeken.

Fotografieopdrachten doe ik altijd met spiegelreflex camera. Maar mijn iPhone fotografeert achter de schermen mee én heeft de functie van ‘schetsboek’. Zie ik bijvoorbeeld een mooie compositie of mooi licht, een goede locatie voor een portret, dan fotografeer ik dat met mijn telefoon om dat later in een ‘echt’ portret voor een opdracht weer toe te passen.

Regelmatig krijg ik de vraag welke apps ik gebruik voor fotografie, dus hieronder mijn 6 favo foto apps!

Hipstamatic

 

Een fijn retrogevoel in je iPhone foto’s!  Mijn favoriete combinatie is de Jane-lens en de Ina’s 82 film.

Maar je kunt kiezen uit vele lenzen, flitsers en filmrollen voor honderden verschillende effecten. Een heel aantal zijn er inbegrepen als je de app koopt, maar de slimmerds bij firma Hipstamatic BV bieden natuurlijk tegen extra kosten ook meerdere lenzen en films aan.

 

Kosten: € 1,99

6×6

 

Maar de mooiste zwart wit foto’s maak je naar mijn mening toch met de app 6×6. Waarom hij 6×6 heet? Dat is het formaat film dat in een analoge (! weet je nog?) middenformaat camera gaat; 6×6 cm.

Groot voordeel van deze app is dat je de focus en exposure handmatig in kunt stellen. Moet zeggen dat ik deze app voor kleur nooit gebruik. Maar sommige beelden vragen om zwart wit vastgelegd te worden; en dan gebruik ik liefst een contrastrijke instelling: ‘hard’.

Kosten: € 0,99

Snapseed

 

Als ik foto’s maak met de ‘gewone’ camera app van m’n iPhone, bewerk ik ze meestal even na in Snapseed. In deze app heb je veel van de bewerkingsmogelijkheden die je ook in professionele fotobewerkingssoftware zoals Photoshop vindt. Zoals het bijstellen van kleur, helderheid en contrast, bijsnijden en rechtzetten van het beeld. Maar ook leuke filters zoals ‘drama’ (mooi bij luchten) en ‘focus effect’ waarmee je een deel van de foto onscherp kunt maken.

Kosten: gratis!

Negative Me

 

Grappig om je foto’s uit je iPhone in negatief te zien..

Maar vooral heel handig natuurlijk als je, zoals ik, stapels met niet afgedrukte negatieven hebt liggen! Even foto met je telefoon van maken en je ziet precies hoe de afdruk er uit ziet.

 

 

 

 

 

Kosten: gratis!

Instagram

 

Wat heb je nou aan al die leuke foto’s als je ze niet deelt? Meest fijne app om foto’s te delen en te bekijken vind ik Instagram. Meest fijn omdat er in tegenstelling tot Facebook geen reclamezooi tussendoor staat, en in tegenstelling tot LinkedIn veel creatieven van Instagram gebruik maken. De lay-out is rustig, de nadruk ligt op beeld; mijn ding natuurlijk!

Maar misschien ook jouw ding! Ben je ondernemer? Bestaat jouw doelgroep uit mannen en vrouwen onder de 50 jaar, dikke kans dat ze dan op Instagram actief zijn. Dan is Instagram een geweldig middel om interactie op te zoeken met klanten én om je naamsbekendheid te vergroten. Want de naam van je bedrijf zet je natuurlijk onder elke foto 😉

 

Kosten: gratis!

Hyperlapse

 

Hyperlapse is een film app van Instagram, die ik af en toe gebruik. Want bewegend beeld doet het goed op social media. Met deze app maak je grappige time lapse video’s, handig om toe te passen als je bijvoorbeeld een bedrijf in standbouw of steigerbouw of iets dergelijks hebt. Dan laat je in versnelde vorm zien hoe er op- of afgebouwd wordt.

Let bij gebruik van deze app goed op dat je filmt met vaste hand of zet je telefoon even op een kast, tafel of statiefje. Beweeg je tijdens het filmen te veel, dan wordt jouw kijker helemaal tureluurs!

 

 

Kosten: ook deze app is GRATIS!

En welke iPhone apps zijn voor jou onmisbaar als je foto’s maakt? Let me know!

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.