Horst P Horst en nog 2 prachtige expo’s in het Nederlands Fotomuseum
Veel te weinig bezocht ik dit jaar exposities en musea. Dat komt deels door tijdgebrek, maar toch voornamelijk door prioriteitgebrek. Want omdat ik altijd vol inspiratie en een voldaan, happy gevoel uit zo’n museum kom zou ik dit wel hoog op mijn prioriteitenlijst moeten zetten. To keep the creative juices flowing.
Zeker na de aanslagen in Parijs afgelopen 13 november was ik me ineens erg bewust van mijn vrijheid en het geluk wat ik heb me als creatief persoon te kunnen uiten, eens naar een concert te kunnen gaan en kunst die mij inspireert gewoon op te kunnen zoeken.
De zondag na het Parijse drama had ik een vrij te besteden middag en ben naar het Fotomuseum in Rotterdam gegaan. Daar zijn momenteel drie mooie exposities te zien. Meteen maar een museumkaart aangeschaft in het kader van mijn nieuw in te delen prioriteitenlijst.
Horst P. Horst
De eerste is die over fotograaf Horst P Horst (1906-1999). Hij is vooral bekend van zijn modefotografie voor Vogue, maar hij heeft nog veel andersoortig fotowerk gemaakt. Van surrealistische stillevens tot portret en naaktstudies. Ook kun je in het Fotomuseum veel van zijn tekeningen, notities, brieven en plakboeken zien. Waarom is dat boeiend? Omdat je op die manier ziet hoe het creatieve brein van deze virtuose topfotograaf werkte. Meestal ziet de kijker alleen het eindresultaat: de foto. Maar het proces wat er aan voorafgaat is minstens zo interessant. Aan zijn bekende foto van de vrouw in corset (Mainbocher Corset, 1939) bijvoorbeeld gingen een aantal schetsen vooraf.
Over deze foto van de vrouw in korset gesproken trouwens: ken je de Vogue clip van Madonna (1990) nog? Die zit vol met verwijzingen naar het werk van Horst P. Horst, waaronder een scene waarin Madonna op de rand van het bad, met korset aan en in dezelfde pose als… juist! Dit is vrijwel een kopie van de foto van Horst. Of laten we zeggen, Madge was zeer geïnspireerd door dit beeld.
Wat mij persoonlijk erg aanspreekt in het werk van Horst, is het surrealisme. Hoe hij van een vrouwenlichaam een surrealistisch kunstwerk weet te maken door middel van de pose, compositie en harde schaduwen: geniaal! Ook werkte hij onder andere samen met de kunstschilder Salvador Dali.
Photo to Fashion
Expositie nummer twee is Photo to Fashion. Dit is een samenwerking van het Fotomuseum met Mattijs van Bergen; geen fotograaf, maar een modeontwerper. Hij heeft zich laten inspireren door zwart-wit foto’s van bekende fotografen als Ed van der Elsken en Cas Oorthuys en heeft deze foto’s vertaald naar patronen en zelfs gedrukt op stoffen. Het resultaat is de prachtige collectie “Zwart”. Spreekt mij natuurlijk wel aan, want ik draag bijna altijd zwarte kleding en fotografeer veelal zwart-wit portretten.
De kleding is heel mooi tentoongesteld, uitgelicht op hangende poppen in een verder zwarte ruimte. Het idee van foto’s op stoffen drukken en er dan kleding van maken leek me wat geforceerd, maar het is heel mooi en stijlvol gedaan; een prachtige en samenhangende collectie.
Stephan Vanfleteren
Tot slot nog de expositie, die samengesteld is door een Belgische fotograaf die ik erg bewonder: Stephan Vanfleteren. Hij heeft 15 foto’s uit mogen kiezen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum om nader toe te lichten.
Het zijn allemaal portretten geworden van verschillende fotografen. Heel leuk om te zien hoe Stephan op elk van deze portretten zijn visie geeft, laat weten waarom ze hem inspireren, raken en fascineren. Meteen kom je hierdoor te weten wat hemzelf drijft als fotograaf.
Mocht je het werk van Stephan Vanfleteren zelf nog niet kennen: bekijk hier zijn indringende zwart-wit portretten. Mag je niet missen!
Hou je van klassieke zwart-wit fotografie en toevallig ook van mode? Of ben je een stijlvolle fashionista (ugh.. eigenlijk hekel aan dit woord, maar ik bedoel het niet zo leeghoofdig als het klinkt) en hou je ook van fotografie? Dan is een bezoekje aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam nu zeker een aanrader!