fbpx
Interview met interieurarchitect Gwynne Dashorst - Paulien Kluver Film & Photography
18488
post-template-default,single,single-post,postid-18488,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0.1,vc_responsive

Interview met interieurarchitect Gwynne Dashorst

Interview met interieurarchitect Gwynne Dashorst

Ik deed onlangs een portretsessie en interieurshoot met Gwynne Dashorst; interieurarchitect, gespecialiseerd in horecaprojecten. 24 jaar en zeer ondernemend; daar wil ik meer van weten!

 

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben  Gwynne Dashorst en ik ben 24 jaar. In 2012 ben ik afgestudeerd als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na mijn studie kreeg ik direct op mijn voormalige stageplaats een baan aangeboden. Een mooie kans om me als interieurarchitect te profileren. Eind 2013 kwam er helaas een einde aan deze baan door de economische crisis. Uit volle macht ben ik bij diverse bedrijven gaan solliciteren, want ik wilde nog zoveel leren. Mijn aanpak was heel direct: met mijn portfolio op zak stapte ik  binnen bij bedrijven vroeg of een gesprek mogelijk was. Die aanpak riep veel positieve reacties op. Maar helaas, ook deze bedrijven hadden te weinig werk en of je was één van de velen die reageerden op een vacature.

Op dat moment stond ik voor een keuze: geef je je droom op en ga je een totaal andere baan zoeken? Of ga je voor je zelf starten, je droom achterna en een spannend traject beginnen.

Ik koos voor het laatste, want mijn droom opgeven was geen optie. Begin 2014 ben ik begonnen als zelfstandige in combinatie met een parttime baan, om zo toch een basisinkomen te hebben en voor mijzelf de tijd en rust te bewaren een goedlopend bedrijf te starten. Begin 2016 heb ik mijn parttime baan opgezegd en nu werk ik volledig als zelfstandig ondernemer.

Met mijn bedrijf richt ik me met name op de zakelijke markt, de hospitality: o.a. bars, restaurants en hotels. Een markt waarin zoveel mag en kan. Elke horecaondernemer wil onderscheidend zijn en een beleving uitstralen, in deze markt heb je minder te maken met persoonlijke smaken en meer met het overbrengen van een totaalconcept. De projecten die ik mag doen zijn door heel het land en heel divers, van bruine kroeg en biercafe in Amsterdam; cafe Baco, Kings Cross en Craft en Draft tot een visrestaurant in Scheveningen; de Dagvisser.

Restaurant de Dagvisser © Paulien Kluver

Welke obstakels ben je als zelfstandig ondernemer al tegengekomen?

 

Tijdens mijn opleiding heb ik eigenlijk heel weinig geleerd over wat ondernemen is en wat er bij komt kijken. Ik heb het geluk dat mijn vader een eigen bedrijf heeft en dat mijn ouders mij veel over ondernemen als zelfstandige hebben geleerd. Met name dingen als prijs- en tijdverhoudingen en tijdsplanning kunnen soms lastig zijn omdat de hoeveelheid werk fluctueert per maand.

Ook werk ik alleen en momenteel nog vanuit huis, soms mis ik daardoor iemand om even mee te kunnen sparren.

Omdat ik een jonge ondernemer ben, loop ik wel eens tegen het probleem aan dat mijn opdrachtgevers hun twijfels hebben met betrekking tot mijn leeftijd en kunnen. Totdat ik werk aanlever, dan zijn ze enthousiast en krijgen vertrouwen . Het klopt, ik ben jong en heb minder ervaring dan andere interieurarchitecten, maar daardoor ben ik nog meer gemotiveerd om het tegendeel te bewijzen: ook jonge ondernemers kunnen heel goed werk afleveren!

 

Wat vind je het leukste aan het werken als zelfstandig ondernemer?

Het leukste aan zelfstandig ondernemen is de vrijheid die je hebt. De vrijheid om tijd te stoppen in bijvoorbeeld studie maar ook de vrijheid om projecten te leiden zoals jij dit zelf wilt. Je kunt alles veel beter sturen om het totaalplaatje kloppend te maken.

Dit jaar heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om tijd te maken voor een opleiding over licht en lichtplannen maken, zo’n opleiding zal mijn werk als interieurarchitect alleen maar versterken, maar houd mij als persoon en ondernemer ook scherp. Mijn plan is toch wel om ieder jaar tijd te nemen voor een studie en of cursus.

Kun je iets meer vertellen over project Restaurant de Dagvisser? 

De Dagvisser is een mooi project in de haven van Scheveningen. Dit restaurant was  één van de eerste projecten die ik als zelfstandig ondernemer aangeboden kreeg in 2013. Dit restaurant is een echt familiebedrijf en bestaat sinds 1996. In 2013 besloten zij het roer om te gooien en wilden met de tijd mee, want die had even stil gestaan. Omdat De Dagvisser een familiebedrijf is zijn er ook veel vaste klanten, en met name senioren vinden dit restaurant een fijne plek. Deze uitgangspunten voor het nieuwe interieur kreeg ik van de eigenaren mee: industrieel, vis, haven en herkenbaarheid.

Na goed te luisteren naar wat de klant precies wilde ben ik aan de slag gegaan met het ontwerp. Een ontwerp kent diverse fasen; er wordt gewerkt van schetsontwerp waarin vooral 2D en op plattegrondniveau getekend wordt, naar een definitief ontwerp met 3D visualisaties en technische tekeningen. De volledige realisatie van project De Dagvisser heeft enige tijd op zich laten wachten, maar eind 2015 is het project uiteindelijk opgeleverd en het was het wachten meer dan waard.

Om een project gerealiseerd te zien is een mooie ervaring, je loopt door je eigen tekening, alleen dan nog mooier en met zoveel meer uitstraling en warmte. Als je dan op de opening te horen krijgt van de senioren stamgasten: dit heb je heel mooi gedaan, ik voel me weer thuis. Dan kan je je niet anders dan trots voelen!

Heb je buiten de ontwikkeling van je bedrijf nog ambities?

 

Eerder in het interview gaf ik al aan dat, omdat ik thuis mijn kantoor heb,  ik het niet kunnen sparren met andere creatieve ondernemers mis. Soms heb je even een frisse blik nodig, even weg van je thuiswerkplek en naar een laagdrempelige plek waar je gemakkelijk kunt werken. Daarom is bij mij ook het idee ontstaan om een inspirerende werkplek te realiseren, waar creatieven en andere zelfstandigen voor een niet al te hoog huurbedrag kunnen werken. Denk daarbij aan het huren van een vaste kantoorruimte, flex- of gemeenschappelijke werkplekken voor ondernemers die zich wat minder vast willen leggen, studioruimte, workshopruimte et cetera. Op zo’n gezamenlijke locatie kun je naast sparren met collega ondernemers ook makkelijker samenwerken aan projecten en andere ondernemers ontmoeten uit verschillende disciplines. Denk hierbij aan fotografen, grafisch vormgevers, ict-ers, kunstenaars, interieurarchitecten, architecten, meubelmakers; noem maar op!

Door het bundelen van meerdere partijen kun je een bruisend hart creëren van talentvolle ondernemers, zowel startende als meer ervaren ondernemers. Ik zie zo’n gezamenlijke werkplek graag gerealiseerd worden, momenteel zijn we dan ook met verschillende ondernemers druk bezig om dit plan uit te denken en realiseerbaar te maken, wordt vervolgd!

Welk advies wil je andere startende ondernemers geven?

 

Realiseer je droom!

Restaurant de Dagvisser © Paulien Kluver

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.