fbpx
Interview met kleur- en stijladviseur Martine Verheij - Paulien Kluver Film & Photography
18734
post-template-default,single,single-post,postid-18734,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Colour your Closet

Interview met kleur- en stijladviseur Martine Verheij

Interview met kleur- en stijladviseur Martine Verheij

Heb je hier ooit wel eens bij stilgestaan: ook kleding is communicatie en branding voor jou als ondernemer. Jouw outfit laat zien wie jij bent en waar je voor staat. Belangrijk dus om daar bewust mee om te gaan. Kleur- en stijladviseur Martine Verheij is specialist op dit gebied en vertelt in dit interview onder meer hoe je je zakelijke kledingstijl bepaalt, wat je absoluut moet vermijden en geeft een paar slimme tips!

Kun jij jezelf en je bedrijf even kort voorstellen?

Ik ben Martine Verheij, 46 jaar en ik woon in Haarlem. Tot 3 jaar geleden ben ik in de marketing van tijdschriften werkzaam geweest. Nadat ik zelf eens een uitgebreid kleuradvies had gekregen is het idee om daar zelf iets mee te gaan doen nooit meer weggegaan. Uiteindelijk heb ik de opleidingen gevolgd en heb ik definitief gekozen voor het ondernemerschap als kleur- en stijladviseur.

Ik adviseer mannen en vrouwen in hoe zij de beste versie van zichzelf naar voren kunnen laten komen door het dragen van de juiste kleuren en de beste vormen voor hun lichaam. Hierdoor voelen zij zich zelfverzekerder en zijn ze succesvoller!

Het blijft iedere keer ongelofelijk leuk om te zien wat de juiste kleuren en kledingkeuzes voor iemand kunnen doen. Ik zie mensen blij worden en gaan stralen na mijn adviezen! Het is steeds belangrijker om jezelf goed te presenteren. Daar help ik graag bij, zodat iedere klant de beste versie van zichzelf laat zien.

Kleuradvies Martine Verheij Colour your Closet
Martine Verheij - Colour your Closet © Paulien Kluver

Hoe bouw je een goede zakelijke basisgarderobe op?

Kleed je naar de omstandigheden! Bedenk wat je die dag wilt uitstralen en welke impact je wilt maken.

Wat voor zakelijke afspraak heb je? Moet je een eerste indruk maken of ken je de persoon al langer? Pas je kledingkeuze hierop aan.

Denk niet ‘Ze nemen mij maar zoals ik ben’, want hoe kan iemand die jou niet kent nu weten hoe jij bent? Probeer met je kledingkeuze, jouw uitstraling al te laten zien wie je bent, zodat iemand daar niet over na hoeft te denken of later zijn mening bij moet stellen.

De workshopruimte van Colour your Closet © Paulien Kluver

Maar hoe zorg je ervoor dat je met zakelijke kleding wel je persoonlijkheid laat zien?

Het is juist mijn doel bij zakelijk stijladvies om in je zakelijke kledingkeuze bepaalde persoonlijkheidskenmerken naar voren te laten komen. Deze bespreek ik vooraf goed met je; wat vind je belangrijk in je uitstraling? Bijvoorbeeld creativiteit, besluitvaardigheid, wil je toegankelijk overkomen of enthousiast?

En heel belangrijk… ik doe niet aan total make overs. Ik wil jouw beste versie naar voren laten komen, maar niet een heel ander persoon.

Het gaat om het juiste kleurgebruik en de juiste snit. Hoe draag je je haar en welke accessoires gebruik je? In zakelijke kleding kun je op die manier wel zeker jouw persoonlijke touch toevoegen.

Wat zijn voor een professional absolute don’ts op kledinggebied?

Wat ik het meeste tegenkom als ‘misser’ is dat er niet goed gelet wordt op de pasvorm van de kleding; jasjes die te groot zijn met te lange mouwen of te wijde pasvorm, wat niet ten goede komt aan het figuur. Dat staat meteen zo knullig en niet professioneel.

Verder geldt voor mannen vooral: investeer in mooie schoenen! Niet 1 paar, maar wel 3 paar. Hierdoor wordt elk outfit beter.

Kleuradvies Martine Verheij Colour your Closet

Waar moet je als mannelijke professional op letten als je een pak koopt? 

Het belangrijkste waar je bij een pak op moet letten is de pasvorm. Je begint met het passen van een jasje.

Een goed passend jasje is bepalend voor je hoe je er totaal uitziet. Past het jasje goed bij de schouders, zit het mooi aangesloten, maar niet te strak? Past de kleur goed bij je gezicht? Past het jasje goed dan volgt de broek.

En 80% van de pakken moet vermaakt worden. Dus laat dat zeker ook doen. De mouwen, de broek, alles moet goed passen. Alleen dan draag je het met veel plezier en heb je succes met je outfit!

Stel je bent een vrouwelijke coach en je wilt professioneel, maar wel toegankelijk overkomen; wat trek je dan aan? 

Probeer in ieder geval de kleur zwart bij je gezicht te vermijden. Veel vrouwen dragen zwart omdat het makkelijk is, veel voorkomt in het winkelaanbod en het afkleedt. Dus draag je ook zwart naar je werk. Maar let wel; zwart is een ontoegankelijke kleur.

Als jij connectie met iemand wil maken, draag dan ook een toegankelijke kleur. Een lichte kleur, bijvoorbeeld gebroken wit of een pastelkleur geeft je meteen een ‘zachtere’ uitstraling waardoor iemand zich meer op zijn gemak zal voelen. Ongemerkt heeft de kleur van je kleding effect op de ander, dus maak daar gebruik van.

 

Waar moet je qua kleding op letten als je een zakelijk portret of nieuwe profielfoto laat maken?

Bedenk ook bij een nieuwe profielfoto of websitefotografie wat je wilt uitstralen. Kies uiteraard een outfit die bij jou past qua kleur maar ook qua vorm. Wil je een zakelijke, professionele uitstraling? Trek dan een jasje aan. Wil je losser overkomen dan is een blouse of een jurkje ook prima.

Maar let vooral op het kleurcontrast met jouw gezicht. Zorgt de kleur van je kleding ervoor dat je zo snel mogelijk bij je gezicht bent? Ondersteunt de kleur van je kleding, de kleur van jouw ogen? Lijkt het 1 geheel en niet 2 losse delen? Let op deze punten als je nieuwe foto’s laat maken.

Kleuradvies © Paulien Kluver

Wat is jouw beste advies voor collega-ondernemers? 

Gebruik je kleding en de kleur van je kleding als communicatiemiddel voor je bedrijf. Bedenk goed wat jij uit wilt stralen naar je klanten en opdrachtgevers en gebruik je outfit om je zelfverzekerd te voelen en zo je doelen sneller te behalen!

Martine Verheij Colour your Closet

Wil je meer informatie over een kleuradvies of zit je met je handen in het haar wat betreft je zakelijke kledingstijl?

Hier vind je de website van Colour your Closet.

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.