fbpx
Met een peuter thuiswerken: onmogelijk of ideaal? - Paulien Kluver Film & Photography
18470
post-template-default,single,single-post,postid-18470,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Met een peuter thuiswerken: onmogelijk of ideaal?

Met een peuter thuiswerken: onmogelijk of ideaal?

Het werken vanuit huis met een veeleisende peuter als collega heeft zo z’n voor- en nadelen. Hoe hou je het zo leuk mogelijk voor beiden?

Ik ben een zelfstandig creatief ondernemer (zo noem je een fotograaf tegenwoordig). Dat ondernemen als zelfstandige is al een onderneming op zich, voor iemand die nogal aan haar zekerheid en comfortzone gehecht is. Maar met een eigenwijze peuter in mijn rokken was en is het helemaal een uitdaging!

Poep

Nu het einde in zicht is, de peuter gaat over 8 maanden naar school (yay!), kan ik er met wat meer afstand naar kijken. En kom ik tot de conclusie dat het me veel heeft opgeleverd. Behalve een gezonde dosis frustratie, grijze haren en poep aan mijn handen, ook manieren om de navelstreng op te rekken, efficiency en wat wijze inzichten.

Structuur

Was ik in het pre-peuter-tijdperk een creatieve structuurloze chaoot, door mijn peuter word ik nu wel genoodzaakt om mijn werkzaamheden georganiseerd te laten verlopen. Wakker worden om 06:30, Grote Zus naar school brengen, fruithap om 09:00 uur, Grote Zus ophalen, middagslaapje… met een peuter in huis heeft je dag gegarandeerd structuur. En wat blijkt: ik ben veel productiever met structuur dan in creatieve chaos.

Taking Care of business © Paulien Kluver

Taking Care of business © Paulien Kluver

Betrekken

Niets is leuker voor een peuter dan meedoen en meehelpen! “Wil jij mijn aantekeningen versieren met je stiften? Be my guest.” “Kleur jij die visitekaartjes even in voor mijn netwerkborrel van vanavond? Thanks.” En terwijl de peuter enthousiast aan het werk is, kan ik wat mail beantwoorden of foto’s nabewerken.

Visitekaartjes inkleuren © Paulien Kluver

Visitekaartjes inkleuren © Paulien Kluver

Time management

Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar als ik een hele dag achter mijn computer zit, word ik daar niet productiever van. Met een peuter als collega krijg je die kans niet! Dan houdt het na maximaal een uur wel op, is het weer tijd voor een schone luier, moet er een rijstwafel in of voorgelezen worden. Er zijn fervente aanhangers van de Pomodoro techniek (25 min. werken, 5 min pauze), voor mij werd het de Peuter techniek. Werken tot de peuter roept.

Lijst met (half)uur klusjes

Je kunt er nooit op rekenen, maar sóms gaat de peuter spontaan zelf spelen. En dat duurt dan wel eens een half uur! Een uurtje, als je heel veel geluk hebt. Om dan niet doelloos op Facebook te gaan zitten staren (want zonde van deze kostbare kans!), heb ik altijd een lijst met (half)uur klusjes klaarliggen. Taken die behapbaar zijn en die je dan weer lekker van je lijst af kunt strepen. Zodat je daarna met een voldaan gevoel de eendjes brood kunt geven.

Investeren in kinderopvang

Na enige tijd met mijn peuter collega vanuit huis gewerkt te hebben, werd het toch tijd om de navelstreng wat op te rekken. Want ik heb ook klussen die wat langer dan een uurtje duren, bovendien moet ik ook het huis wel eens uit om te fotograferen! En hoe meer mijn peuter mij om zich heen had, hoe veeleisender zij werd. Een dag in de week naar het kinderdagverblijf deed de peuter, en ook mij, goed. Een investering die zich nu in inkomsten terugbetaalt.

Balans

Een beetje kinderopvang, een beetje werken tussen de bedrijven door en in de avonden/weekends. Het klinkt heel ideaal, maar ik moet vaak goed zoeken naar de balans. Soms is het te druk en dreigen mijn frustraties het te winnen van mijn ambitie en het liefdevol moederschap. Maar dan adem ik een paar keer goed in en uit, bekijk het van een afstand en denk ik: “die veeleisende, eigenwijze peuter gaat over 9 maanden naar school. Nog even volhouden.”

Wedden dat ik haar dan nog ga missen ook? Nog 8 maanden genieten van mijn peuter collega!

Peuter collega © Paulien Kluver

Peuter collega © Paulien Kluver

 

(Deze blog verscheen eerder voor Ondernemen op Hakken)

 

 

 

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.