fbpx
Mirjam Zwolsman Tassen: portret van een creatieve ondernemer
17887
post-template-default,single,single-post,postid-17887,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Mirjam Zwolsman Tassen: portret van een creatieve ondernemer

Mirjam Zwolsman Tassen: portret van een creatieve ondernemer

Een paar weken geleden fotografeerde ik Mirjam Zwolsman, zij is tassenontwerper. Wat een prachtig ambacht! Ik maakte een bedrijfsreportage in haar winkel en een portret van Mirjam zelf. En omdat ik altijd benieuwd ben hoe een creatieve ondernemer zijn/haar business runt, interviewde ik haar ook!

Hoe ben je begonnen als tassenontwerper, wat ging eraan vooraf?

 

Ik was eerst freelance grafisch ontwerper. In dit vak zit je altijd tegen deadlines aan te werken. Dat werd stressvol in combinatie met kleine kinderen.

Toen begon ik met een vriendin een kinderkledingatelier. Daar deden we al veel met leer. Ik ben zelf tassen gaan maken omdat ik altijd al een liefde heb gehad voor leer en voor tassen!

Die tassen verkocht ik dan via diverse winkels in Nederland. Sinds 6,5 jaar heb ik mijn werkwinkel/atelier aan de St Annastraat 15 in Breda.

Wat is er veranderd sinds je je eigen winkel in combinatie met werkplek hebt?

 

Ik merk dat nu de meeste opdrachten in mijn eigen winkel binnenkomen, waar ik eerst de meeste tassen verkocht via andere winkels. Steeds meer mensen komen naar mijn winkel toe, omdat we hier in samenspraak de tassen maken. De klant kiest zelf het model tas en het leer uit en dan ga ik daarmee aan de slag.

Dat jouw tas een zelf samengesteld en dus uniek exemplaar is, is natuurlijk wel een toegevoegde waarde!

Hoe bereik jij je klanten?

Veel mensen lopen toevallig langs de etalage, komen even binnen en vinden het leuk om te zien hoe zo’n tas gemaakt wordt en wie hem maakt. Maar ik moet ook zeker mensen hebben die gericht komen: vaak komen klanten langs die een Mirjam Zwolsman Tas bij iemand hebben gezien. En wanneer je ‘dokterstas’ googled, kom je al snel bij mij. Ook sturen andere winkels sturen mensen wel eens door. Op mijn website heb ik een webshop, maar die fungeert meer als portfolio dan als verkooppunt merk ik; hierin laat ik zien wat ik maak en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe kijk jij tegen bedrijfsfotografie aan? In welke mate is het voor jou belangrijk dat je goed beeldmateriaal hebt?

Met bedrijfsfoto’s wil ik niet alleen een goede indruk van mijn werk geven aan de mensen die niet in Breda wonen. Ook wil ik ermee laten zien wie ik ben, dat ik trots ben op mijn bedrijf. Ik ben wel een vakvrouw en het is leuk om te laten zien dat ik het ambacht in de vingers heb: ik heb liefde voor mijn vak!

Bedrijfsfoto’s geven dus meer dan een ‘indruk’ van je werk, ze vertellen een verhaal.

Tassenontwerper; het klinkt als een “droombaan”, kun je er van leven?

Ja! Kijk, ik let wel op de kosten. Ik heb geen CV in mijn winkel en rijd geen hele dikke auto, maar ik kan wel zeker leven van mijn droombaan!

Mijn man helpt met administratieve zaken en denkt strategisch mee met mijn bedrijf. Als ik bijvoorbeeld even dreig af te dwalen naar andere projecten, dan zegt hij “nee Mirjam, jij maakt tassen!”

Wat zijn je ambities, wat wil je nog heel graag doen?

Ik ben bezig met een mannentassenlijn, die gaat in verschillende winkels verkocht worden. En mijn dokterstassen zijn booming; er komen steeds meer huisartsen naar de winkel.

En naast het zelf ondernemen als creatief, begeleid ik nu ook starters via de organisatie Starterslift. Zo deel ik mijn kennis en ervaring met startende ondernemers. Creatieven vinden veel dingen leuk en gaan snel uit koers, zo werken creatieve hersenen. Je focus leggen op één ding is wel essentieel; pas als je je daar vol ingooit dan heeft je onderneming kans van slagen!

Je focus leggen op één ding is wel essentieel; pas als je je daar vol ingooit dan heeft je onderneming kans van slagen!

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.