fbpx
Ondernemen; ben jij een natural? - Paulien Kluver Film & Photography
17863
post-template-default,single,single-post,postid-17863,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Ondernemen; ben jij een natural?

Ondernemen; ben jij een natural?

Joost van der Velde | © Paulien Kluver 2015

Joost van der Velde | © Paulien Kluver 2015

Afgelopen vrijdag had ik een heel leuk gesprek met Joost van der Velde, mijn oude werkgever en ondernemer pur sang.

En even heel eerlijk; een ondernemer van nature ben ikzelf dus niet. Waarom doe ik het dan toch??

Omdat ik ondernemen graag wil leren. Ook al vind ik het soms doodeng. Want zonder doelen stellen, netwerken, marketing, leuren met mijn foto’s, acquisitie (bah!), bloggen (yay!), het onderhouden van mijn website, prijsbepaling, offertes maken et cetera blijft fotografie alleen een ‘leuke hobby’. Maar ik wil meer: mijn geld verdienen als fotograaf en dus als creatief ondernemer!

Ik grijp altijd kansen aan om mijn skills als ondernemer te verbeteren en Joost gaf mij daarom deze drie tips:

1. Focus!

Dat is nog wel eens lastig met werk vanuit huis. Rondslingerende was op mijn bureau, een gillende peuterpuber aan mijn rokken; ga er maar aan staan! Maar aan de andere kant: excuses, excuses… ik moet gewoon wat vaker met laptop het huis uit en de stad in! In een koffietent of bibliotheek schrijft, belt en beeldbewerkt het gewoon lekkerder!

2. Doe het in één keer goed (NB: níet perfect)

Tja, als die foto naar mijn maatstaven niet perfect is, dan plaats ik hem dus niet online. Dus. Niks. Online.

Maar mijn maatstaven zijn de jouwe niet en ik wil me niet laten lamleggen door mijn eigen perfectionisme. Dus plaats ik wel regelmatig werk online dat ik ‘goed genoeg’ vind. Ik schrijf dit met kromme tenen trouwens, geeft dus aan dat ik nog steeds wel moeite heb met ‘goed genoeg’ haha!

3. je kunt niet vermenigvuldigen als je niet kunt delen

Oftewel: deel je kennis, help een ander eens zonder daar iets voor terug te verwachten. En kijk, daar heb ik nou wél een aangeboren talent voor 😉 En meerdere malen bewezen; dan komen er ook weer goede kansen en mooie projecten op je pad!

Thnx Joost!

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.