fbpx
TAP 2017: een shot creatieve ondernemers-energie - Paulien Kluver Film & Photography
18789
post-template-default,single,single-post,postid-18789,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0.1,vc_responsive

TAP 2017: een shot creatieve ondernemers-energie

TAP 2017: een shot creatieve ondernemers-energie

Van kwetsbaarheid tot pure commercie, van social media-tips tot een inkijkje in het creatieve proces; Talks about Photography had dit jaar meer creatieve ondernemers-energie dan ooit. Ik zit nu een week later nóg in de energieke flow. Kon jij er niet bij zijn? Ik zet voor jou op een rij wat er voor mij uitsprong bij TAP 2017.

Nog even kort uitgelegd voor wie het niet kent; Talks About Photography is een evenement, waar 15 sprekers ieder in een kwartier een presentatie geven. De sprekers zijn veelal fotograaf, maar nu waren er ook bijvoorbeeld een uitgever, een galeriehouder en een artdirector. Ze vertellen allemaal over hun werk, delen hun ervaringen en geven tips.

Dit zijn de wijze lessen die het meest bij mij zijn blijven hangen:

Durf risico te nemen

Fotograaf Thijs Heslenfeld geeft fotografieworkshops in onder meer Namibië en Marokko. Ook heeft hij 6 fotoboeken in eigen beheer uitgegeven en daar maar liefst 26.000 exemplaren van verkocht. Hoe krijg je dat in een behoorlijk verzadigde markt voor elkaar? Niet door te nadruk te leggen op wat er niet kan, maar door te kijken naar wat je wel kan.

Thijs Heslenfeld tijdens zijn presentatie op TAP 2017

 

 

 

 

 

 

 

“Mensen willen allemaal heel graag ondernemen, maar niemand wil risico nemen” aldus Thijs. Hij zegt dat je moet aanvaarden dat je dingen kwijt kunt raken, accepteer dat je kunt falen, pas dan durf je stappen te zetten. En pas dan kun je succesvol worden als fotograaf. En volgens mij geldt dit voor elke ondernemer, in welke branche dan ook.

 

Creëer betrokkenheid op social media

Romy Tweebeeke is gespecialiseerd in fotografie van ouderen. Met haar foto-projecten over ouderen wil zij de positieve verhalen laten zien en ook jongeren anders naar ouderen laten kijken. Romy heeft door social media slim in te zetten een groot publiek betrokken gekregen bij haar projecten.

Haar tip: plaats consequent elke dag je beste foto over je project op Facebook. Dit kan een foto van het project zelf zijn, maar ook een foto van achter de schermen, of van de totstandkoming van de foto’s. Hiermee heeft zij een betrokken groep van ca. 700 volgers gekregen. Nee inderdaad, geen duizenden volgers; maar kwaliteit gaat op social media boven kwantiteit!

 

Waarom je routine wilt vermijden

Wat was ik onder de indruk van het werk van Rein Kooyman!

TAP 2017 – Rein Kooyman

 

 

 

 

 

 

 

Op school was hij niet op zijn plek, zacht uitgedrukt. Maar door zich met de camera terug te trekken in de natuur kwam hij daar waar zijn hart ligt. Met als resultaat prachtige landschapsfoto’s, maar Rein fotografeerde daarna ook veel in de hiphop-wereld, op festivals en doet nu net zo gemakkelijk portret en fashion. Dat klinkt misschien alsof hij niet kan kiezen, maar hij zegt: “Als je iets nog nooit hebt gedaan, ligt de focus veel hoger dan wanneer je keer op keer hetzelfde doet, dan wordt het routine”. Note to myself: doe meer nieuwe dingen.

Richt je op de juiste doelgroep

Ik had voor ik naar TAP 2017 een blik geworpen op het werk van high-end bruidsfotograaf Brett Florens en dacht “nah, gelikte bruidsplaatjes zijn niet mijn ding, dus Brett’s praatje is niet aan mij besteed” But boy was I wrong!! Dit vond ik de beste presentatie van de dag. En wel hierom: Brett stelde kritische vragen, als “wie van de fotografen hier heeft een businessplan opgesteld?” (6 handen gingen omhoog van de ca. 150 aanwezigen, waaronder wel een handje van mijzelf gelukkig).

 

High-end wedding photographer Brett Florence – TAP 2017

 

 

 

 

 

 

 

Veel fotografen beginnen met werken voor hun familie en vrienden, maar guess what… die lijken vaak erg op jou en hebben dus net als jij ook geen geld. “If you can afford to hire you, your prices are not high enough” aldus Brett Florens. Goed om na te gaan dus, of je je wel richt op de juiste markt. Verder gaf hij een aantal nuttige tips om te onderzoeken wat dan wel de juiste markt voor je is: kijk naar wie jouw ideale klant is; welke leeftijd, welke magazines en kranten leest hij, wat doet hij voor werk, waar gaat hij uit eten enzovoorts. Kortom, zorg dat je jouw potentiële klant goed in beeld hebt en stem daar al je branding, marketing en communicatie op af.

Brett Florens sloot af met de geniale quote: “Most people won’t get it. But that’s the point.”

Blijf dicht bij jezelf

Tja, meer cliché dan dit wordt het niet, maar dit was wel wat bij bijna alle sprekers terugkwam. En het is ook belangrijk, want als je werk doet/maakt wat dicht bij jezelf ligt, dan resoneert dat het beste met je publiek. Dicht bij jezelf blijven betekent dat je je eigen stem vindt in de fotografie, maar ook dat je naar buiten toe goed uitdraagt wie jij bent en waar je voor staat. Als fotograaf is het daarom belangrijk aandacht te besteden niet alleen aan wat je maakt, maar ook aan je positionering en branding. Allemaal machtig interessant en dit zijn ook zeker dingen waar ikzelf als fotograaf mee bezig ben.

TAP 2017 locatie Het Huis Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

Ik kan nog 999 woorden doorbloggen over de andere sprekers, hun werk, ervaringen en wijze lessen, want er waren er genoeg! Dit geeft wel aan dat het een hele goede en fijne editie van TAP was.

Ook wil ik nog even vermelden dat de lunch goddelijk was en de technische problemen in het eerst blok ronduit kak (na het 1e blok gelukkig opgelost!) en dat ik erg te spreken ben over de locatie Het Huis Utrecht. Ik hoop dat Marca van den Broek volgend jaar weer een Talks About Photography organiseert en dat Richard Terborg dan ook een blok sprekers mag samenstellen als gastcurator. Tot volgend jaar, tot TAP 2018!

Organisator Marca van den Broek

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.