fbpx
Werkstress / 5 tips om je daarvan los te maken
17714
post-template-default,single,single-post,postid-17714,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Werkstress / 5 tips om je daarvan los te maken

Werkstress / 5 tips om je daarvan los te maken

Afgelopen maandag is mijn nieuwe, zelfgebouwde website eindelijk online gegaan. Na een periode heel hard hieraan gewerkt te hebben, was ik maandag dus klaar voor een vliegende start: een aantal keer per week bloggen, weer gaan fotograferen en opdrachtgevers benaderen. Dacht ik.

 

Tot De Algehele Instorting kwam.

En bij mij betekent dat: migraine. De details zal ik je besparen, maar feit is dat ik dan een paar dagen knock-out ben. Echt helemaal van de wereld. En zeker kan ik dan niet fotograferen, niet bloggen, niet photoshoppen en alle geen andere werkgerelateerde dingen doen waar ik nu juist zo’n drive voor heb!

Website en knutselclub | © 2015 Paulien Kluver

Website en knutselclub | © 2015 Paulien Kluver

Mijn partner, die onze kids heeft opgevangen in de best wel vele uren dat ik aan mijn website bouwde, heeft mij bij De Instorting kalm, maar duidelijk de waarheid gezegd. Dat ik tijdens de kerstvakantie als een bezetene aan het werk ben geweest. Dat ik daarbij in de loze uurtjes alleen maar ‘in’ mijn telefoon zat. Dat ik zelfs tijdens een boswandeling alleen maar aan het fotograferen ben, met camera en telefoon tegelijk. En dat ik al een paar weken nauwelijks ontspannen heb, dat ik mede daarom nu die migraineaanval krijg en dat hij de boel weer op kan vangen.

“Ja mama” voegde mijn dochter van vier daar nog aan toe; “jij hebt het al járen alleen maar over je website”

Confronterend. Hoe kan ik dat nou niet hebben zien aankomen? Ik ben toch de Master of Flow? Helemaal in balans enzo?

Blijkbaar ben ook ik (natuurlijk) niet onfeilbaar en ben ik voor mezelf nagegaan waar ik niet zo goed voor mezelf gezorgd heb. Want daar ligt het toch aan. Alleen zo kan ik de kans beperken dat ik weer zo’n Algehele Instorting krijg.

Kijk, flink moe zijn na een periode van hard werken is geen ramp, je kunt er zelfs een lekker voldaan gevoel van krijgen. Maar als je jezelf de kans niet geeft te herstellen van die werkstress en gewoon in hetzelfde tempo doorgaat, dan gaat het mis. In mijn geval uit zich dat dan in migraine, bij een ander uit het zich misschien in slapeloosheid, rugpijn, lichtgeraaktheid of sombere gevoelens.

Hoe dan ook, door onderstaande leefregels weet ik dat ik een stuk minder kans heb op stressklachten. En wellicht helpen deze 5 tips jou ook

1. zet een ochtend / middag je telefoon UIT

Echt?? Yeah I know, ik vind het ook moeilijk. Het eerste half uur is het wat onhandig, lijk ik voor allerlei handelingen mijn telefoon nodig te hebben. Maar daarna went het. En zo veel mis je niet in een halve dag. Daarna natuurlijk niet als een bezetene op de WC al je mail beantwoorden en de halve dag op Facebook teruglezen 😉

2. doe aan yoga

Al zeker 10 jaar doe ik aan yoga, één keer per week. Die wekelijkse yogales is mijn resetmoment; alle gedachten, nutteloos en nuttig, kunnen dan weg uit mijn hoofd, ik kan dan weer fris en open minded aan de week beginnen. Mijn voeten staan dan weer stevig op de grond en mijn lichaam voelt weer in balans. Maar door omstandigheden (buikpijn, kerstvakantie en die verdomde migraine) heb ik nu al 4 weken niet aan yoga gedaan. Shame on me! Want ik kan het ook gewoon thuis doen; geen excuus. Na het schrijven van deze blog trek ik mijn matje tevoorschijn en BEGIN ik!

3. neem een Paulien Dag

Of een Aart Dag, een Elisabeth Dag, een Marca Dag of een Antal Dag. Gewoon een dag helemaal voor jezelf, naar eigen inzicht in te vullen. Een keer per maand heb ik zo’n Paulien Dag, een dag waarop niemand iets van mij vraagt en ik voor niemand hoef te zorgen. Heerlijk! Vaak ga ik dan naar een expositie, een vrij werk project fotograferen of een beetje freewheelen met de camera. En sushi eten met mijn vriendinnetje. Je eigen ingeplande vrije dag is een cadeau voor jezelf.

Wat zou jij voor invulling geven aan zo’n dag?

 

Ochtendwandeling | © 2015 Paulien Kluver

Ochtendwandeling | © 2015 Paulien Kluver

4. maak een ochtendwandeling in de natuur

Ik moet me er meestal toe zetten, heb er nooit zin in, want ik ben meer gek op stad dan natuur. En meer gek op avond dan ochtend. Maar om je geest leeg te maken en je werkdag ontspannen te beginnen gaat er toch niets boven een uur wandelen in mooi landschap.

Ik heb het geluk in de Betuwe te wonen, maar het Amsterdamse Bos of Rijnhauwen bij Utrecht doen ook al wonderen. Ik moet altijd even inkomen, maar al na een halfuur wandelen verandert mijn kijk op “problemen”. Die heb ik dan bij thuiskomt zo opgelost en ik kom snel tot actie op mijn werkdag.

5. mediteer voor het slapengaan

Huppekee, vanachter de PC zo mijn bed in. Onderweg op de WC ook m’n website op mobiel nog even checken; ziet ‘t er allemaal goed uit? In bed nog even Wordfeuden en dan vervolgens natuurlijk eindeloos wakker liggen. Goede reden om mijn oude gewoonte weer op te pakken: kaarsjes en wierook aan en een kwartier mediteren voor het slapengaan. Meditatie is niet echt leuk, soms best moeilijk (je zit toch maar met jezelf opgescheept), maar als je regelmatig mediteert, komen je hoofd en lijf tot rust. Ik slaap daarna altijd goed.

 

Door me aan deze 5 leefregels te houden, kan ik even uit de adrenaline rush komen die ik ervaar bij hard werken aan mijn eigen bedrijf. Een heerlijke, maar verslavende adrenaline rush, die dus slopend kan zijn als je er niet regelmatig afstand van neemt.

En hoe ontspan jij wanneer je last hebt van werkstress? Hoe zorg jij dat je weer ‘oplaadt’?

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

 

 

 

 

 

 

 

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.