fbpx
Zo maak jij fantastische vakantiefoto’s... met je smartphone!
18612
post-template-default,single,single-post,postid-18612,single-format-standard,wp-custom-logo,theme-nouveau,nouveau-core-1.0.4,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Zo maak jij fantastische vakantiefoto’s… met je smartphone!

vakantiefoto-FI

Zo maak jij fantastische vakantiefoto’s… met je smartphone!

Vakantiefoto’s kijken van vrienden of buren… vaak een verplicht nummer en… oef: saai! Weg met die nietszeggende snapshots van toeristische attracties. Met deze tips maak jij prachtige vakantiefoto’s met je smartphone, die al jouw vrienden wíllen zien!

Ook al ben ik professioneel fotograaf, ik maak de hele dag door foto’s met mijn iPhone 5s, en veel minder met mijn spiegelreflex. Sterker nog: ik neem mijn “echte” camera dit jaar voor het eerst niet mee op vakantie (we gaan met vier personen kamperen met een New Beetle, dus camera past er gewoonweg niet in!).

Op die iPhone foto’s krijg ik altijd wel veel lovende reacties. Laatst ging iemand er van uit dat ik die foto’s toch niet met een smartphone gemaakt kon hebben. Toch wel! En jij kan het ook. Het begint met:

 

1. Kijken…

Een goede foto begint met goed kijken. Eerst zonder smartphone voor je neus, gewoon met je ogen observeren wat er om je heen gebeurt. De interactie van ruziënde kinderen op de achterbank. Of juist complete stilte van een camping die nog niet ontwaakt is. De meest interessante foto’s liggen vaak in de niet voor de hand liggende fotomomenten. In principe is van alles een interessant beeld te maken. Je moet het alleen wel zien.

 

2. …vanuit een ander perspectief

Bij het leren zien van fotomomenten helpt het om vanuit verschillende perspectieven te kijken. Ben je bij een toeristische attractie, waar iedereen op een rijtje dezelfde standaard geposeerde foto staat te maken, loop er dan dan eens uitgebreid omheen. Ga eens door je hurken en bekijk het van onderaf, of misschien is fotograferen vanaf een bankje juist wel interessanter. Juist bij zo’n toeristische attractie is het een mooie uitdaging om het vanuit een ander perspectief te fotograferen.

Soms ga ik er gewoon bij liggen! © Paulien Kluver

Soms ga ik er gewoon bij liggen! © Paulien Kluver

 

3. Tegenlicht

Laatst gaf ik een workshop en iemand liet mij daar een “mislukte” foto zien. Althans, hij vond hem mislukt, omdat dit een foto met tegenlicht was. Maar juist tegenlicht kan een foto heel interessant maken. Bij sterk tegenlicht krijg je een silhouet, bij avond-tegenlicht kun je van die mooie stralen om je onderwerp zien. Met een beetje tegenlicht kun je een heel gewoon onderwerp juist spannend maken. Speel er maar eens mee!

Tegenlicht in de speeltuin © Paulien Kluver

Tegenlicht in de speeltuin © Paulien Kluver

 

4. Storytelling

Of je nou gaat kamperen in Zeeland, of backpacken in Thailand: jouw vakantie is een reisverhaal. Dus waarom pas beginnen met fotograferen op plek van bestemming? Ook de weg er naartoe is deel van je vakantie, deel van je verhaal. En niet alleen het idyllische strand maakt deel uit van jouw reisverhaal, ook de kater na een avondje doorzakken, ook de regenachtige dag waarop je de tent niet uitkomt. Als je naast de highlights ook die minder leuke momenten fotografeert, is je verhaal menselijk, interessant om naar te kijken en helemaal compleet.

Opweg gaan hoort ook bij je verhaal © Paulien Kluver

Op weg gaan hoort ook bij je verhaal © Paulien Kluver

 

5. Foto apps

Welnu, met bovenstaande basics in het achterhoofd kom je al een heel eind. Helemaal áf maak je je vakantiefoto’s met een mooie app om de foto’s na te bewerken. Daar zijn vele apps voor, zoals ProCamera en Adobe Photoshop Express. Maar mijn grote favoriet is Snapseed. Daarin maak ik mijn foto’s zwart-wit, geef ik ze wat meer contrast en pas ik soms wat onscherpte toe met “focuseffect”. Heb je geen zin in nabewerken (je hebt tenslotte vakantie) , dan is de app Hipstamatic erg leuk om retro foto’s te maken. Even uitvogelen welke lens en film jou het meest aanstaat en schieten maar!

Ik wens je een fijne vakantie!

 

Paulien Kluver

Ik ben fotograaf; gespecialiseerd in verhalende zakelijke portretten en websitefotografie. Ik maak professioneel fotografisch beeld dat communiceert en raakt. Dat doe ik voor voor zelfstandig ondernemers, bedrijven en organisaties.